W1siziisijiwmtkvmdkvmtcvmtqvndyvntevnzuwl0jnlultywdllwzvci1hcnrpy2xlcy0zlmpwzyjdlfsiccisinrodw1iiiwimjawmhgzntbcdtawm2mixv0

De stap van in-house naar adviespraktijk, waarom?

Matthew Gravelle Market Insight, Career Advice

De meeste in-house fiscalisten zijn hun loopbaan begonnen in een Big Four omgeving voordat zij de stap maakten naar een in-house omgeving. Hoewel het merendeel van deze in-house fiscalisten in deze omgeving blijven, maakt een klein deel weer de stap terug naar de adviespraktijk. Er zijn veel voorbeelden bekend waarin vanuit de adviespraktijk de stap naar een in-house omgeving wordt gemaakt, maar andersom zie je het voorbeeld minder. Graag deel ik met jullie waarom deze stap zeker overwogen zou moeten worden.             

Jouw toegevoegde waarde

Als in-house fiscalist ben jij zelf klant geweest van de adviseur waardoor je als geen ander de belangen van een klant kent. Hierdoor ben je in staat op te treden als een echte sparringspartner voor jouw klant, waarbij je ok jouw collega adviseurs goed inzicht kan verschaffen in zijn belangen. Voor een adviespraktijk is deze ervaring vanzelfsprekend van grote waarde.

Duidelijke progressie

De structuur van een fiscaal team binnen een adviespraktijk is vaak typisch hiërarchisch, wat betekent dat je een ongecompliceerd carrièrepad krijgt waarin je begrijpt wat er van je wordt verwacht bij elke stap van de ladder.   

Het voordeel van deze structuur is dat je carrièrepad puur afhankelijk is van je prestaties. Het probleem van het moeten wachten tot een plek van bovenaf vrij komt is hierdoor minder aanwezig of zelfs afwezig.

Binnen een adviespraktijk is elke promotie belangrijk voor het team, de organisatie en bovenal het klantenaanbod, en dus is er veel ondersteuning op het gebied van training en ontwikkeling om je te helpen het meeste uit jouw promotie te halen- en hiermee jouw potentieel te bereiken.

Technische & professionele ondersteuning

Als fiscalist binnen een adviespraktijk is het noodzakelijk om op de hoogte te blijven van wijzigingen in de belastingwetgeving en internationale belastingregels. Het aanbod voor klanten moet commercieel en correct zijn. Werken in dit vak betekent dat je altijd technisch sterk dient te staan. Er wordt echter niet van je verwacht dat je elk stuk van de belastingwetgeving uit het hoofd kent. In zo’n geval staan er genoeg tools en collega’s tot jouw beschikking.

Voor jouw eigen professionele ontwikkeling heb je toegang tot zowel interne als externe cursussen, seminars en een aantal netwerken waarmee je jouw soft skills kan ontwikkelen.

Diversiteit werk

Binnen M&A / Transacties zijn de klanten en transacties waarbij je wordt betrokken vaak materiaal voor de voorpagina’s, wat erg veel trots en plezier met zich meebrengt. Andere teams kunnen zich vaak branchespecifiek specialiseren in o.a. vastgoed, energie, financiële diensten en telecommunicatie, met elk een breed scala aan klanten waardoor de mogelijkheid bestaat je te specialiseren in een gebied waar je echt gepassioneerd over bent. Hiermee blijf je je kennis aanscherpen door de diversiteit van het werk. Bij een in-house functie beperk je jezelf toch al snel tot de activiteiten van het bedrijf waar je voor werkt.

Vergoeding

Het beroep betaalt goed. Bovenop een basissalaris en secundaire arbeidsvoorwaarden zoals vakantiedagen en pensioen zijn er vaak nog meer voordelen waaronder een auto of mobiliteitsbudget en verzekeringen. Salarissen liggen hierbij hoger dan vergelijkbare functies in-house.

Flexibel werken

De Big Four gaan voorop als het neerkomt op flexibel werken. Uitgangspunt is hierbij dat niemand meer 5 dagen per week aan zijn bureau dient te zijn en in principe overal gewerkt kan worden. Met hun mogelijkheid om te investeren in uitstekende IT-infrastructuur zijn ze in staat om je de kans te bieden om overal te werken en te opereren in een volwassen omgeving waarin je je eigen agenda beheert.

Geïnteresseerd? Graag nodig ik je uit om eens contact op te nemen voor een vertrouwelijk gesprek over de mogelijkheden voor jou op de markt.